Dan efter dan efter...


Dan efter dan efter... Dopparedan!

Allt är lugnt och stilla. Typiskt Annadagen på någotvis.
All luft har liksom gått ur och inte riktigt kommit tillbaka.
Stiltje.

Igår träffade jag Jimmie, Josefin och Nemo i Kungsträdgården tillsammans med Johanna, Denize och Winston. Vi hade från början bestämt Medborgarplatsen men Denize hjälpte oss att tänka om! Tumvantar på, termos i ryggsäcken och taggade till tusen tog vi bussen strax före 13.30. För några ögonblick hängde dagen på en skör tråd men vi räddade den. Vi bestämde helt sonika att ingen, någon, ingenting eller någonting skulle få förstöra den. Och vi vann. Tillsammans är vi starka.

Tillsammans med flera juldagsförvirrade friskusar körde vi runt några varv i snöyran på den spolade isen. Nemo var måttligt road och hade modet att säga till när han hade åkt klart. Ungefär som det brukar vara och bli när 2,5-åringar ska halka runt på isen med hopplösa skridskor på fötterna. Farmor hade, som tur var, med sig varm saft och pepparkakor...








OK, jag erkänner - om än motvilligt - att det märktes och kändes att det var ruskigt länge sedan jag åkte skridskor. Och då menar jag verkligen ruskigt länge sedan... Johanna minns inte ens att hon sett mig med skridskor på fötterna en endaste gång. Jag tror att hon förträngt dessa upplevelser på samma sätt som jag hoppas att hon kommer att förtränga upplevelserna och minnena av gårdagen! :) Att säga att jag åkte hellre än bra skulle vara en underdrift av guds nåde. Det var värre än så. Dagen till ära hade jag ett par hockeyrör utan minsta tillstymmelse till stoppning och foder. Jag ber om att få tacka för lånet... :)

Bortsett från mina färdigheter på isen så blev eftermiddagen mysig. Den avslutades med att Nemo hängde med mig och Denize hem med tunnelbanan. De andra tog bilen.

Hemma väntade en massa julklappar, god mat och dryck, mysigt snack och WII-spel för hela slanten. Nemo blev jätteglad för alla sina julklappar... Framförallt för alla hårda paket med leksaker i. Sparkcykeln med hjälm och en massa skydd var en klar favorit! Jimmie och Josefin tackade för sig vid 2-tiden och tog sig hem till Hökis. Nemo fick sova kvar i farmors säng.




Det är svårt att med ord förklara hur total lyckan är när man kryper ner under samma täcke samt vaknar upp nära intill världens, finaste Nemo. Der är näst intill magiskt att vakna vid halvniotiden av att någon klappar en på kinden och viskar: Farmor, jag är vaken nu... Sover du?

-Nemo, farmor är vaken... Och vet du en sak?
-Jaaa, för tänk att jag vet en sak...
-Vad vet du?
-Att du älskar mig, såklart!



 God fortsättning på julhelgen alla nära och kära. Och alla andra.


PS) Nemo, farmor älskar dig...
Du vet rätt!!

Midvinternatten...




Samma sak varje år.
Plötsligt är det över.
Snipp, snapp, snut
så är julafton slut...
På gott.
På ont.


I år har vi haft ännu en annorlunda jul.
Det är lite av vår grej känns det som!
Igår kväll när jag kom hem så åkta jag direkt till ICA för att handla lite julmat.
Det blev mycket julmat.

Johanna hade varit i stan och träffat tomten. Hon kom raka vägen till min undsättning och hjälpte mig, sin onda rygg till trots, med att packa in alla kassar i bilen. Väl hemma så mötte Denize upp i porten. Hon hade ägnat hela dagen åt att pyssla och pynta, städa och fixa hemma... Herre jösses, så juligt och kuligt det var när jag kom hem.

Snabbt griljerade jag julskinkan och fixade fötterna... Ja, inte mina då utan två burkar med grisfötter. Gelén ska smältas bort och sedan ska alla små tassarna förpassa ned i en skål med en väl blandad ättikslag! Guuud, så gott!
Hann precis, eller; nästan precis, klart med allt till sju. Då knackade det på dörren och utanför stod Gunnar med världens finaste orchide i universums vackraste kruka. Än en gång; Tack snälla, fina du...






Vi bänkade oss i soffan och slog på tv:n för att ha uppesittarkväll tillsammans med Lotta Engberg, BingoLotto, glögg, mandlar, russin, nötter och knäck. Så himla traditionellt och inte så annorlunda, inte sant?!





Vi hann nätt och jämt få upp farten på plupp-pennorna förrän Sara knackade på. Hon kom direkt från jobbet och tog snabbt plats i soffan. När vi pluppat klart, och inte vunnit så mycket som en endaste sekin, så var det dags att smaka på skinkan... Den fick mer än väl godkänt! Vilken himla tur - för vad vore väl en jul med en misslyckad skinka?





När det viktigaste var provsmakat och alla hade sagt sitt om skinka, senap och hembakad lingonlimpa var det dags för mer spel och dobbel. Denna gång handlade det inte om plupp-pennor men väl om handkontroller och spelkontroller... Wii!!! Jag började vid den här tidpunkten känna mig rätt sliten, trött och bräcklig... Svininfluensa?, var den första tanken som dök upp. I samma sekund kom jag på att jag faktiskt är vaccinerad - därmed gick det bort! Vid nästa tanke kom jag på att jag varit uppe till strax efter kl 04.00 natten innan och bara sovit i drygt två timmar... Allt har sin förklaring - inte undra på att jag kände mig rätt seg!!!

Vi spelade fram till strax efter två - då slängde jag in handduken och gav upp. Hur mycket kan man längta till att krypa ned i sängen? Sara och Johanna spelade vidare och både Gunnar och Sara sov kvar tills idag.

Julaftonsmorgon = tomtegrötsmorgon med dopp i grytan! Härligt. Allt självklart preparerat och förberett enligt konstens alla regler.





Gunnar åkte tidigt för att fortsätta julfirandet med nära och kära. Vid lunchtid körde jag hem Denize med alla klappar till hennes pappa. Hem och plockade upp Sara, Johanna och Mr Churchill. Lämnade Sara på Huddinge Sjukhus och väntande jobb. Johanna och jag kvistade förbi Alpvägen 29 och önskade ALLA en riktigt god jul. Vi överraskades med varsin julklapp och överlämnade en chokladask, senap och hembakat bröd som bidrag till deras dignande julbord! Vi kom hem strax efter tre, värmde snabbt lite glögg och bänkade oss framför tv:n... Vi hade inga problem att välja Anka - det finns bara en riktig jul-anka... Kalle! Den andra Ankan liknar mer en kalkon!



 
Johanna slumrade till i slutet av Kalle och jag själv var farligt nära att också göra det. Tvingade upp mig ur fåtöljen och satte fart i köket - lutfisk till middag och helstekt oxfilé imorgon. Johanna vaknade till i soffan och fick ta över kockandet under tiden jag tog en promenad med Winston.  Han var så full med snökockor när vi kom in så att jag fick duscha bort dem med varmvatten!




Efter en god middag tillsammans med Johanna så knackade det på dörren igen... Minsann, där stod tomten och hoade! Tänk en sådan tur att han hittade hit med alla våra julklappar i år också!! Det är lika nervöst varje år innan man säkert vet... :)

Jag fick jättefina julklappar; en chokladfondeu av Denize med jordgubbar och choklad samt ett par jättefina örhängen. Johanna förärade mig en gammal hederlig slickepott och en komplett måttsats (kryddmått, tesked, matsked etc) i metall samt en fin blus. Av Janne fick jag en jättefin kofta och av mamma två (!) nattlinnen!!

Vi pratade som hastigast med Nemo och Jimmie. Nemo hade varit alldeles exalterad när tomten knackade på. Inte det minsta rädd... Eller så var det kanske så att han var för chockad för att våga visa det!?! Kavat och säkert hade han både hälsat på och kramat tomten. Nemo tyckte att det var jättetråkigt att Jimmie var tvungen att gå och köpa tidningen strax innan tomten kom och att de därmed missade varandra!! :) Johanna och jag avslutade vårt julaftonsfirande med att ta en uppfriskande kvällspromenad för att gå ned lite julmat och julgodisar.





Nu har dag blivit kväll och kväll lider mot juldagsnatt.
Johanna slumrar sött på soffan och Denize har just kommit hem från sitt julfirande.
Återstår gör bara att säga god natt så att man är utvilad tills imorgon då Jimmie. Josefin och Nemo möter upp oss vid Medborgarplatsen kl 13.00. Vi ska åka skridskor och idka lite fridluftsliv innan vi åker hem hit för att äta och dricka gott tillsammans. Och öppna fler julklappar.

Jag längtar redan och allra mest efter Nemo. Finaste ungen, farmors älskling och allt på jorden.

Sov gott och dröm sött.
Snipp, snapp, snut.
Nu är julafton slut.
På gott.
På ont.




PS) En liten sak till bara, som liksom hör till en dag som denna...
Viktor Rydbergs "Tomten":

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Står där så grå vid ladgårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva,
tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.

För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta ---
»nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta» ---
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.

Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen ---
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar i båsen;
glömsk av sele och pisk och töm
Pålle i stallet har ock en dröm:
krubban han lutar över
fylls av doftande klöver; --

Går till stängslet för lamm och får,
ser, hur de sova där inne;
går till hönsen, där tuppen står
stolt på sin högsta pinne;
Karo i hundbots halm mår gott,
vaknar och viftar svansen smått,
Karo sin tomte känner,
de äro gode vänner.

Tomten smyger sig sist att se
husbondfolket det kära,
länge och väl han märkt, att de
hålla hans flit i ära;
barnens kammar han sen på tå
nalkas att se de söta små,
ingen må det förtycka:
det är hans största lycka.

Så har han sett dem, far och son,
ren genom många leder
slumra som barn; men varifrån
kommo de väl hit neder?
Släkte följde på släkte snart,
blomstrade, åldrades, gick --- men vart?
Gåtan, som icke låter
gissa sig, kom så åter.

Tomten vandrar till ladans loft:
där har han bo och fäste
högt på skullen i höets doft,
nära vid svalans näste;
nu är väl svalans boning tom,
men till våren med blad och blom
kommer hon nog tillbaka,
följd av sin näpna maka.

Då har hon alltid att kvittra om
månget ett färdeminne,
intet likväl om gåtan, som
rör sig i tomtens sinne.
Genom en springa i ladans vägg
lyser månen på gubbens skägg,
strimman på skägget blänker,
tomten grubblar och tänker.

Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.




Dan före dan före dan före dan...





Idag är det en stor dag. Idag vänder mörkret... Äntligen!

Desto äldre jag blir, eller desto fler år jag fyller, så tycker jag att denna dag borde få betydligt mer uppmärksamhet än vad den får. Tänk själv och smaka på orden; från och med nu blir det bara ljusare och ljusare och ljusare igen. Och så kommer det att vara och så kommer det att bli ända fram till midsommar. Då vänder det på nytt.

Klockan har hunnit med att bli tisdag. Tjejerna är ute och kissar Winston en sista gång. Jag ska alldeles strax krypa ner i sängen. Har ett jätteviktigt Denize-möte redan klockan 08,00 imorgono bitti - håll tummarna för att det kommer att gå jättebra.

Johanna kom hem idag - igen. Hon åkte till Himmelsö igår för att fira lilla julafton tillsammans med pappa, A-K, Jimmie, Josefin, Nemo, farmor och Berit. Denize har tillbringar dagen med storasyster Ellan. Som vanligt och som alltid har D massor att berätta efter en dag tillsammans med Ellan... Är det inte det ena så är det det andra, eller ingenting eller allt på en och samma gång!!

Kram och god natt, kärlek och värme...


Dan före dan före dan före dan före dan...




Hela familjen samlad - om än bara för en kort stund men SÅ skönt. Det känns så helt och fullkomligt... Underbart! Johanna har landat hemma efter en hösttermin på folkhögskolan i Hjo. Inom loppet av ingen tid alls har hon plötsligt fyllt hela lägenheten på ett sätt som bara hon kan! Hon är liksom genast överallt och jag gillar det. I alla fall ett tag!

Igår kväll hade vi den omtalade julmiddagen på jobbet. Tänka sig, jag fick stående ovationer och blommar samt vackra ord som tack för all mat jag lagat. Blev, min vana trogen, alldeles rörd. Blev hämtad redan vid 22-tiden av någon Speciell... Mysigt! Bägge tjejerna var hemma när vi kom = dubbelmysigt!

Idag har Jimmie varit här. Vi har haft ett väldigt bra samtal. Faktiskt det bästa samtal vi haft på länge och jag tror att vi bägge känner oss stärkta av det. All min kärlek till dig, Jimmie.

Denize ha varit sysselsatt med skolans numer traditionella julshow som visst var jättebra i år. Kul. Och jag som tackade nej just med hänvisning till förra årets mindre bra genomförda gala!! Tyckte att det kändes lite tokigt med en lördagkväll så här dagarna före jul. Denize var inte med i själva föreställningen. Hade hon varit det hade jag givetvis varit med i publiken!!

Johanna och jag uträttade en massa tomteärenden på rekordtid och sedan skjutsade jag henne till en fest i Trångsund. På vägen därifrån åkte jag och hälsade på hitte-faster-Margareta på Tavastgatan. Hon är en underbar människa. Just nu är hon frusterad över att hon känner sig yr och lite trött... Tror att hon kanske glömmer bort att hon är på sitt 92:a år!! Vilken liten krutgumma...

Vid 20-tiden tackade jag för mig och åkte vägen via Sickla för att plocka upp Denize innan jag åkte hem. Har småpysslat lite med ditten och datten under kvällen. Nu väntar jag på att Johanna ska dyka upp med tåget så att jag och Winston kan möta henne för att sedan ta en gemensam promenad hem i natten.

Kärlek



OM jag hade haft tid...



OM jag hade haft tid så hade jag bloggat ikväll. Då hade jag skrivit något ganska långt och underfundigt... Men, jag har inte tid att förlusta mig med en massa skriverier.

Vad jag gör? Förbereder en middag imorgon för 15 personer på jobbet... Vad det blir? Tja, lite smått och gott, pill och plock! Till förrätt blir det... Ingenting! Istället blir det lite bubbelmingel med tilltugg! Det blir baconlindade fikon, pepparkakskryddade kex med lingonphilafelfiaost och färska lingon på toppen, små skinsknittar på knäckebrödsbitar med senap, pepparkakskex med ädelost, ostkuber med oliver, kapris... Till varmrätt blir det Italiensk potatiskaka med parmensanost och bacon, helstekt oxfilé, gräddig savoykål, halstrade coctailtomater, rödvinssky och färskstekta kantareller. Och till efterrätt en liten saffranspannacotta med färsk frukt och valnötter... Det kan väl funka, eller?

Men, det var inte det jag egentligen hade på hjärtat. Det handlar om något helt annat. Mycket viktigare och så oändligt mycket mer värdefullt; Tillit och förtroenden. Jag stannar där och nöjer mig med att än en gång sända all min kärlek till världens bästa Johanna. Jag är så stolt, glad och lycklig över att just jag får vara just din mamma. Och att just du är min dotter... Att du finns i mitt liv och jag finns i ditt liv. Alltid.Det ska bli så obeskrivligt gott att äntligen få hem dig, Johanna. Jag längtar så.

Denize... Du är världens bästa Denize. Jag är så innerligt tacksam över vårt möte. Det kändes förutbestämt från första stund. Du är min allra finaste snart-18-åriga dotter. Du kommer alltid att bo i mitt hjärta - det kan ingen ändra på. Jag blir alldeles varm, berörd och full med kärlek när jag tänker på dig, ditt leende, dina glittrande ögon och ditt sätt att vara.

Jimmie... När jag tänker på dig blir jag stum. Jag finner inte längre några ord. Jag hittar inga svar men är full av frågor, tankar och funderingar. Rädsla och tvivel. Jag vill höra dig förklara med dina ord. Jag vill höra dina sanningar - de riktiga. Jag väntar...

Nähe, det här duger inte. Nu är det full fart tillbaka till köket som gäller.


Älskar er!


PS) Med risk för att bli tjatig och långrandig i alla fall... Jag måste sända ännu lite mera kärlek: Cia - du är mitt allt!



Nemo...


Nemo, farmor längtar efter dig.
Jättemycket och mer än så.

Kan vi inte ses snart?



Älskar dig.

Puss

Hej mitt vinterland...



Äntligen klar med sista numret av tidningen för året. Hann knapp pusta ut förrän det var dags att kavla upp ärmarna igen för att sätta full fart framåt med nästa nummer... Man skulle kunna säga att det går för runt!





Idag på lunchen fick jag sällskap på min vinterpromenad med Winston. En nära och för mig speciell vän mötte mig vid tunnelbanan och tillsammans gick vi efter Skeppsbron. Tänk bara på ett par dagar så har det blivit vinter på riktigt. Snön lyser upp de mörka gränderna i Gamla Stan och promenadvägarna i Årsta. Härligt! Det är skönt och känns renande att ta ett djupt andetag av vintern. Lycka.

Efter jobbet var jag bjuden på bio av en annan mycket nära och speciell vän. Jag lyckades än en gång presentera mig som den jag är. Var sen redan från starten, vimsade ihop tunnelbaneuppgångarna och valde såklart den som låg längst bort av dem alla. Sprang i snömodden med klackstövlar dagen till ära och kom fram då bion hade börjat. Fick banka mig in genom entredörrarna som var låsta (!). Hittade knappt mitt sällskap i mörkret i salongen. När jag väl återhämtat mig efter språngmarschen var det ett par saker jag bara var tvungen att säga just då vilket resulterade i att publiken intill hyschade mig. Blev godissugen och trasslade mig ut för att köpa popcorn och en dricka. Väl tillbaka i min biofåtölj somnade jag och halvsov mig sedan igenom större delen av filmen... Det känns som om det kommer att dröja innan han bjuder mig på bio igen och jag kan förstå honom! Så trist och typiskt mig. Jag kan vara världens sämsta film-, bio- och tv-människa!

Vilken film vi såg? Göta Kanal 3 som snart har premiär. Det här var någon slags förhandsvisning. Nej, det är ingen film jag kan rekommendera - inte ens på det lilla jag såg. Den övriga publikens reaktioner vittnade om att de inte heller var sådär överdrivet imponerade!



Nu är jag hemma igen och min vän har åkt efter en kopp värmande kaffe. Det har, som sagt, blivit riktig vinter ute och snöflingorna fortsätter att singla ned.

Hej mitt vinterland - det finns hopp om en vit jul!


Allra finaste...



Allra finaste...

Jag har inte så mycket egentligen. Men, det jag har - det har jag.
Och det jag har, det betyder så ofantligt mycket och det är jag så rädd om.

Jag har till exempel något som jag vet att många skulle vilja ha.
Jag har något som jag vet att jag är ganska ensam om och som många människor är avundsjuka på mig för.
Det är något unikt. Något så fantastiskt. Något oersättligt och dyrbart.

Det är inget nytt utan tvärtom väldigt gammalt. Det gör det än mer speciellt. Det är något som bara blir bättre och bättre, finare och finare, starkare och starkare för varje år som går.

En av de allra finaste saker jag har är vänskapen med C, min allra bästa vän.
Vi firar 40 år som vänner nästa år. Är det inte fantastiskt, så säg?
Vi har följt varandra genom barndom, ungdom och... vuxendom! Och vi ska följas åt in i ålderdom.
Vi har delat varandras skratt och gråt, lycka och elände, kärlek och hjärtesmul, smått och gott, dag och natt, sommar och vinter, i regn och sol, i vått och torrt, hemligheter, tissel, tassel...
Vi är en del av varandras liv. En viktig del.

Kärlek kan se ut på många olika sätt. Det finns säkert tusen och åter tusen olika kärlekar.
Den kärlek jag känner för min allra bästs vän C och hennes familj är den allra finaste av dem alla.

Älskar dig!

Kramar, kärlek, lycka, hälsa, sol och värme till dig och din familj från mig.




Jag älskar...



Jag älskar...

Jag tror inte att jag har sagt det. Kanske inte idag.
Men jag har tänkt det. Och jag känner det.
Hela tiden, sant och starkt.


Jag älskar er.
Ni är mitt allt.
Mina änglar.
Mina hjältar.








Puss

Det känns lite pirrigt...


Du är min idol

Just hemkommen från en liten svängom med bilen. Denize och Winston är och hälsar på Winstons morfar Baki. Han är lyllig han. Han har en morfar Baki och en morfar Roland. Inte illa för att vara så liten. Jag har under jättelång tid glatt och tvärsäkert svarat tio månader när någon artigt undrat hur gammal Winston är. Inatt på Bagarmossens Djursjukhus upptäckte jag att han just fyllt nio månader... Å, andra sidan trodde jag att jag var 47 år och skulle fylla 48 i somras. Dagarna innan min födelsedag hade Johanna vänligheten att rätta mig - jag var bara 46!! Världens bästa födelsedagspresent - ett helt år till godo!! :)


Jag pratade som hastigast med Lena när jag var ute på min lilla svängom. Hon undrade lite om jag kommit igång med mitt bloggande och med gott samvete svarade jag ja. Och så fick hon adressen. Lena var mitt upp i middagen så hon kanske glömmer bort adressen hit. Om inte så kommer hon säkert och hälsar på. Och det känns lite pirrigt.

Lena är en av mina äldsta vänner. Vi har känt varandra i 1, 2, 3, 4... I trettio år!!! Helt galet. Galet fantastiskt. Underbart. Lena är en vän att beundra. Av tusen olika skäl. Jag värdesätter vår vänskap högt och jag hoppas så att hon känner det i sitt hjärta. Den kärlek Lena får och den kärlek Lena ger är den vackraste av dem alla. Om jag hamnar i samtal som rör kärlek och relationer - och tänka sig, det är inte ovanligt - brukar jag ofta berätta och skryta om Lena och Klaes. Men, såklart är det så att om allra finaste Lena träffar allra finaste Klaes - ja, då kan det inte bli annat än den allra finaste av kärlekar.

Och då kan man, med all rätt, ställa sig frågan varför det inte bara kan få vara just sådär vackert och fint. Det kan inte vara så att sagan är för vacker för att vara sann. Kanhända är det så att också de drabbas av ett visst mått av elände för att de är bäst rustade att tillsammans klara det? Men kan det då inte räcka med en gång? Två gånger? Varför en tredje gång?

Alla goda ting är tre. Kanske är också alla onda ting tre? Oavsett vilket och en sak är säkert - det är att det är tredje gången gillt som gäller. Det betyder att har man vunnit första matchen. Och andra. Och tredje, ja då blir det inga fler matcher. Det var bäst av fem som gällde och därmed kan inget besegra dig, Lena! Aldrig någonsin.

Du är en vinnare. En kämpe. En sann vän, Lena.
Din entusiasm, all din kärlek till livet och all din positiva energi övervinner allt.
Din kämparglöd är sanslös. Din personlighet trösterik. Ditt väsen gudomligt.
Du är... ALLT och lite till.

Tack för att jag får finnas i ditt liv och tack, tack, tack för att du finns i mitt liv.

All min kärlek, allt mitt mod och all min styrka till dig, Lena!


Kramiz







Det kostar att ligga på topp!



Söndag förmiddag. Lucia. Tredje advent. Grått. Mulet.

Helgen börjar, så smått, lida mot sitt slut. Och tur är väl det. Det kostar på att vara ledig. Fredagskvällen var lugn. Vi kollade på IDOL-finalen precis som alla andra i vårt avlånga, vintermörka land. Fel kille vann. Kan inte låta bli att tycka att Calle hade varit en mer värdig vinnare, men jag är föga förvånad över att Erik vann. Det har liksom känts så ända från början. Att det var förutbestämt. Som alla andra blev jag frustrerad över Eriks flickvän Ninnie - vad i hela friden hade hon på scenen att göra. Och vad fick henne att vägra kliva åt sidan? Hur kan man låta bli att förstå att just den stunden tillhör någon annan? Så makalöst egoistiskt.






Igår träffade vi tomten. Jojomensan - först en snabbis på Vasagatan, sedan på IKEA och avslutningsvis på Toys R Us. Trots att man försöker hålla igen kan man bara konstatera att denna jul kommer att bli en lika dyr historia som alla andra jular. Minst. Skillnaden är kanske att paketen är färre - vilket i sin tur betyder att innehållen är dyrare! Skrämmande att konstatera när man letar julklappar åt Nemo att han har allt redan. När man sedan tänker efter en gång till kommer man på att man själv bidragit till det. Ibland undrar man, med all rätt, vad man håller på med och varför?!?



När vi äntligen kom hem och klev in - fullastade med paket, kassar och kartonger - så blev vi inte mötta på sedvanligt sätt. Inget svartlurvigt litet troll som överöste oss med pussar och glada skall... Winston? Hallå... Denize hörde honom pipa och gnälla från Johannas rum. Herre gud - han kunde knappt gå! Vad hade hänt? Vi klämde, kände och syndade honom från nos till svans. Allt verkade sitta där det skulle. Jag bar ner honom för trapporna och ut på den plötsligt vintervita gården. Han kissade som han skulle, men vägrade att röra sig. Bar upp honom till Lena som kikade på honom utan att se något anmärkningsvärt heller. Så skumt. Kan han kanske ha trampat snett då han hoppat från sängen (!) ned på golvet? Hade det hänt något vid sista promenaden innan vi åkte iväg? Många frågor, inga svar. Vi tyckte att han blev lite bättre och bestämde oss för att avvakta.

Årsta Torg väntade celebert besök. Klockan 18.30 skulle Sveriges Lucia äntra scenen med sina tärnor. Vi slängde i oss maten, värmde glögg i termosmuggar och galloperade ner i det ymniga snöfallet... Härligt! Dagen och Lucia till ära hade jag bestämt mig för att behålla den röda vinterjackan jag köpte förra helgen, så den åkte på! Nere på torget hade Lions ordnat det jättefint. Det var julmusik, en massa marknadsknallar och massor med folk. Lucian kom och Lucian gick efter att ha spridit lite ljus och fägring. Vi skyndade oss hem igen för att se till Winston...






...som hade blivit mycket sämre! Vi kastade snabbt på oss kläderna och slängde oss i bilen. Full fart mot Djursjukhuset i Bagarmossen. Efter lång, och orolig, väntan blev han undersökt och genast bestämdes det att han skulle läggas in för obeservation. De tyckte att hans symptomer visade att han blivit förgiftad... Herre gud! Vi fick fylla i en massa papper och erbjöd oss att ta en sista promenad med honom innan vi åkta. Döm av vår förvåning när han plötsligt bara blir frisk igen! Helt sjukt - eller friskt, kanske... :)  Vi knackade på igen och berättade vad som hänt. De tog några blodprover på honom - som inget alarmerande visada - och sa OK till att vi tog hem honom för egen observation under natten.

Kalaset kostade 2.900:- och jag insåg snabbt att denna lördag kommer att gå till min historia som en av de mest kostsamma! När jag väl skulle betala var jag tvungen att föra över pengar från ett annat konto till det som är kopplat till kortet. Det hade funkat alldeles utmärkt om det inte varit för att telefonbanken stängt kl 23!! Nu var goda råd dyra... Jag erbjöd mig att lämna Denize i pant, men det funkade inte. Slutligen såg jag ingen annan råd än att ringa en räddare i nöden - som flera gånger förr! Jag fick "låna" hans kortnummer och via det kunde jag reglera betalningen så att vi kunde åka hem igen. TACK allra finaste du för att du ALLTID finns där. Jag har "vakat" mer eller mindre hela natten över Winston och haft stenkolla på honom! Vid 5-tiden verkade allt lugnt och fridfullt så jag kunde lägga mig ordentligt.

Vaknade tidigt av att Winston skällde i takt med Lenas knackningar på dörren. Gulliga henne som kom förbi efter en natts jobb på sjukhuset bara för att se hur han mådde. Denize blev också, motvilligt, väckt och "uttvingad" på morgonens första runda. Jag slängde mig glatt över väntande jobb... Och här sitter jag ännu kvar! Nu börjar texterna bli klara och eftermiddagen tänker jag ägna åt... Mig själv, mina nära och kära!

Fortsatt trevlig Lucia önskar jag och Winston er alla!






Lyllos mig...





Lyllos mig som har världens finaste tjejer...

Älskar er!
Tack för att ni finns.
Nära. Intill.

Puss


Every Breath You Take...




Alldeles nyss ringde det i min mobiltelefon.
När jag svarade var ingen där.
Det enda jag hörde var en bekant melodi, Every Breath You Take...

Jag vet vem du är. Jag tycker om dig. TACK för att du är så fin.



Every Breath You Take

Every breath you take
Every move you make
Every bound you break
Every step you take
I’ll be watching you

Every single day
Every word you say
Every game you play
Every night you stay
I’ll be watching you

O’ can’t you see
You belong to me
How my poor heat aches
With every step you take

Every move you make
Every vow you break
Every smile you fake
Every claim you stake
I’ll be watching you

Since you’ve gone I been lost without a trace
I dream at night I can only see your face
I look around but it’s you I can’t replace
I fell so cold and I long for your embrace
I keep crying baby, please

Every move you make
Every step you take
I’ll be watching you



Tänk att så lite, kan göra så mycket.
Du har räddat min dag.

O’ can’t you see
You belong to me
How my poor heat aches
With every step you take




Jag har så många barn...



Jag har så många barn.

De har olika adresser, trots att alla bor i mitt hjärta
Några är stora. Andra är små. Vissa är små stora och en del är stora små.
Pojkar. Flickor. Killar. Tjejer. Mörka. Ljusa. Tjocka. Smala. Långa. Korta...

En del av dem har jag fått. Andra har jag fått låna. Vissa har jag stulit.
Oavsett vilket - alla bor de i mitt hjärta, inbäddade i kärlek.

Johanna, Jimmie, Josefin, Nemo, Denize, Amanda, Matilda, Gustav, Tobias,
Rasmus, Noah, Cristopher, Sandra, Emma, Michaela, Huda, Veronica, Emelie,
Felix, Malin, Lotta, Evelina, Jonathan, Emelie, Daniel, Robin, Rebecka, Viktor...


Är allt bra med er?

Jag har så många barn, i mitt hjärta.
Och det finns plats för fler. Många fler.



Att göra en anka som tiger kan kosta en svensk puma...


Att göra en anka som tiger kan kosta en svensk puma...

Jag vet. För jag har gjort det. Men inte som tiger utan som det lejon jag är.
Och inte kostade det en puma men det kostade massor.
Förlusten var stor, mycket större än vad jag hade tänkt mig.
Oersättligt.
 Allt var en grodas fel. Eller många grodors fel.
Grodor som hoppade ur min mun och en annan groda jag trodde
skulle bli till en prins vid första kyssen...

Det stormar bland de svenska tjejerna på andra sidan Atlanten just nu.
Det finns inga vinnare, bara förlorare. Ja, bortsett från Paul då kanske...
Spontant så skulle man vilja gratulera honom utan att egentligen veta
till vad. Men man kan i alla fall anta att ett liv utan ankan från Bjuv blir
ett betydligt mer harmoniskt och lugnt liv i alla fall, eller?

Vad tycker vi om tigern då? Vilken ynkrygg... En riktig man!
En gång, är ingen gång. Två gånger är två gånger för mycket.
Sexton gånger är helt åt helsike. Hur kunde han?
Nej, här känner man kärlek och alla sympatier för puman Elin.
Vilken tjej. Från ord till handling, utan bomullsvantar.

Jag har varit en puma med. Eller, ingen puma kanske men väl ett lejon.
Jag kan utan större problem känna hennes smärta. Jag vet också att
tilliten aldrig kommer att komma tillbaka. Man lär sig med tiden att leva
med det som gör ont trots att skadorna är livslånga. Man lär sig aldrig
att helt och fullt hantera sin hjärtevärk. Den finns där genom dagarna
som går, blir till veckor, blir till år...

Länge leve kärleken. Den äkta. Den sanna. Den riktiga.








Syns man inte, finns man inte...



Jag känner mig alldeles rörd.
Det känns verkligt och på riktigt.
Det är stort och detta är en historisk stund...
Jag har just fått mitt livs första kommentar
på ett inlägg i min alldeles egna blogg.

Syns man inte, finns man inte...
Jag syns, jag är läst och kommenterad...

Jag finns!





Tack Johanna för att du bekräftat mig.

Två ljus från jul...


Tillsatt, insatt, påsatt, avsatt...

Natt mot måndag. Jobbardag efter jobbarhelg. Jag gillar att jobba, det har jag alltid gjort. Jag gillar tystnaden om natten, det har jag också alltid gjort. Tid för tankar och funderingar. Sammanfattningar och värderingar. Eftertanke och summeringar.

Helgen har varit... Bra! Det har inte hänt så mycket. Det har varit ganska tyst. Och sedan detta regnande. Dagar som alrdig blir ljusa. Längtar efter snön.





Igår kväll var en vän förbi på middag. Vi har en relation. Den är lika omöjlig nu som den var då. Och den kommer aldrig att förändras. Jag undrar varför. Jag rycker och drar - han klamrar sig fast. Allt detta slit för ingenting. Hopplöst. Vi saknar kraft att föra relationen framåt. Vi saknar kraft att avsluta. Det är nog konsekvenserna som skrämmer. Vi behöver varandra men vill sedan inte ha varandra. Att vara vänner är bra. Det räcker långt. Det är nog så vi ska ha det. Om vi orkar och vill.

Jag har handlat lite julklappar till barnen. Såg att finaste Johanna skrivit på Facebook att hon hatar julen. Jag hatar den också och jag hatar att jag hatar. Julen, alltså. Julen vill man längta till och planera med släkt och vänner. Men, hur gör man om släkten inte vill och vännerna är upptagna? Är själv? Jag var själv förra julen - sånär som på några eftermiddagtimmar på julafton. Då var jag hos mina allra bästa - och äldsta vänner - i Bålsta. Johanna var i Thailland. Jimmie och Josefin var här dagen före julafton och sedan var de borta. Hela helgen. Ensamt och tyst. Förtvivlad och eländig. Aldrig mer, bestämde jag. Hjärtinfarkten kom som ett väntat brev på posten. Sorgen och smärtan var det som fick min bägare att rinna över. Många bär skulden och själv är jag inte utan ansvar. Jag har kommit på att en känsla jag ibland kan få, är känslan av bli utnyttjad och trampad på. Jag har kommit underfund med att det är jag själv som bidrar mest till att det blir så. Om man envist väljer att lägga sig under folks skor eller mattan de går på så blir man trampad på. Jag måste sluta göra mig liten och osynlig. Jag måste våga ställa mig upp och ta lite plats. Jag måste bli tydligare på att säga till - och ifrån. Sätta ord på mina egna känslor och inte alltid och jämt bara vara andra till lags. Så kommer det att bli i mitt nya liv.




Denna jul skulle bli bra, bättre, bäst. Konsekvenserna av förra julens fiasko har förstört stora delar av detta år för mig. I alla fall skuggat de flesta av mina dagar. Tack-o-lov är Johanna hemma i år. Denize firar med sin pappa, syster och bror. Jimmie, Josefin och Nemo firar jul med mormor och morfar. Som förra året - ja, bortsett från de timmar de hälsade på Anna-Karin och farfar Roland på julaftonseftermiddagen. Vi kom tidigt övrens om den ny variant, för att inte låta förra julen gå i repris. Vi skulle ses på julaftonsmorgonen - antingen i Årsta eller i Hökarängen för en grötfrukost med värme och klappar, innan de åker vidare mot Muskö. Jag hittade också ett hus för 15 personer med bra läge i Sälen. För 12.000:- skulle det bli vårt mellan den 27:e december och 3:e januari, inklusive flyttstädningen. För mig skulle detta bli underbart. Jag skulle få flera dagar tillsammans med barnen. Det spelar faktiskt ingen roll när man ses, huvudsaken är att man ses när det är jul. Diskuterade detta med barnen som slutligen levererade det svar jag hoppats så på: JA! Snabbt tog jag plats under mattan och erbjöd mig  - som den självklaraste sak i världen - att jag inte behövde vara där hela tiden om det var så att de ville upp en massa kompisar till nyår. Självklart skulle detta inte påverka hyran av huset - jag betalar hela summan lika glatt!

Plötsligt fick Jimmie ett arbetsschema i sin hand och förutsättningarna förändrades drastiskt. Han börjar jobba tidigt på nyårsdagens morgon vilket påverkar deras resa till Sälen. De ändrade planerna innbar att de nu skulle komma till Sälen sent den 27:e och sedan åka därifrån den 30:e, alltså efter 2,5 dag. Johanna deklarerade snabbt att hon inte tänkte fira nyår i Sälen om inte Jimmie och Josefin ska vara där. Jag räknade snabbt ut att detta skulle bli de dyraste dagarna i mitt liv. 12.000:- för 2,5 dag i Sälen! Vis av erfarenhet och livrädd för att riskera grötfrukosten, suckade jag lagom högt över beskedet. Valde att inte göra någon affär av det. Allt för husfridens skull, i signad juletid. Amen.

Förra måndagen ringde Jimmie mig. Jag hörde på honom att det var något han ville berätta. Plötsligt kom det... -Mamma, vi har bestämt en sak. Vi kommer inte att äta gröt med dig och Johanna på julafton. Vi åker till Muskö redan dagen innan jul. Jag trodde knappt det jag hörde. Inte en gång till. Inte i år igen. Jag blev tyst. Jimmie frågade hur det kändes och jag svarade viskandes; för jäkligt...

Så, nu står vi här igen. Det nalkas en jul som nästan blir precis lik förra julen. Jag är så glad över att Johanna är hemma, men samtidigt så besviken över att jag inte - för hennes skull - lyckades skapa en jul med kärlek och värme. 




Jag är också så besviken på Jimmie och Josefin. De argument Jimmie kommer med, för att förklara sitt beslut, är så dåliga. Jag hör på honom att detta inte alls är hans idéer. Jag hör att det är andras ord han framför. Saker han säger bekräftar mina misstankar. Jag talade med Josefin dagen innan Jimmie ringde mig. Hon sa inte ett ord. Inte ens då jag pratade om grötfrukosten och skojade om att Nemo kanske kunde komma naken för att jag bestämde tror att tomten kommer att överraska med mjuka paket. Inte ens då hade hon modet att säga att de ändrat sina planer. Jag är ledsen Josefin, men jag blir faktiskt jättebesviken på dig. Det gör mig ont att än en gång konstatera att du inte värdesätter mig och vår relation högre än så. Ärligt talat tror jag inte heller att detta är din idé, Josefin. Jag tror att önskemålen framförts från högre ort. Trots de märkliga familjer jag och Roland kommer ifrån så har det alltid sett så annorlunda ut. Det har aldrig varit vi och dom. Mormor, morfar, farmor och farfar har alltid haft en fungerande relation som helt har stått på egna ben. Den har aldrig gått via mig och Roland. Jag vet att ni har haft det annorlunda och att ni är annorlunda oss. Jag lägger ingen värdering vare sig i det ena eller andra, men jag kan inte låta bli att tycka att hela grejen är sjukt märklig. Och det som gör mig mest förbannad är att denna typ av utspel påverkar relationen mellan mig och mina barn på ett negativt sätt. Ett sätt som jag inte accepterar eller tänker finna mig i. Inte en gång till.

Det som har hänt det sista året har fått mig att förstå saker jag tidigare inte förstod. Jag ser saker med andra ögon. Jag kan förstå saker på ett annat sätt. Detta gör mig starkare idag än då.

Jag älskar er - det kräver mod. Jag hatar julen - trots att det är fegt.
Tack Johanna. Tack Denize.

Kram och god natt






 

Relationer



Hur man än vänder sig har man rumpan bak...


Relationer kan vara spännande, givande, intressanta, varma, kärleksfulla, avskyvärda, underbara, livsviktiga, nödvändiga, berikande,påtvingade, lättsamma, utarmande... Och vissa helt obegripbara.

Jag sparar på relationer och har flera av olika sorter och modeller. Några unika. Andra dubletter. Vissa är stora och starka, andra små och svaga. Några har jag envist släpat runt på i hela mitt liv, andra har jag nyss hälsat välkomna. En del har jag drömt och längtat efter, men aldrig lyckats få. Andra relationer har jag haft, tackat nej till och sedan ångrat... För sent för att få dem tillbaka.






Relationen man har med sina barn är en av de starkare länkarna i kedjan. Så borde det vara i alla fall men det är inte alltid verkligheten stämmer överens med hur det borde vara. Jag har ingen kontakt med min pappa. Det är hans val och vi har vare sig setts eller hörts av på över tio år. Jag tänker på honom ofta - om än inte längre dagligen. Varje gång jag blir påmind om honom - eller påminner mig själv om honom - känner jag hur sorgen kramar om mitt hjärta. I somras fick jag veta att jag skulle genomgå en operation som oroade mig. Jag bestämde mig för att skriva ett brev till pappa innan jag lades in på sjukhus, vilket jag också gjorde. Jag avslutade raderna med att än en gång be honom höra av sig, innan jag skulle operera mitt hjärta. Han svarade med tystnad.




Efter operationen, som gick bra, kände jag ett starkt behov av att rensa upp lite bland relationerna i mitt liv. Jag visste i vilken ände jag skulle behöva börja och redan dagen efter min hemkomst träffade jag den första - och kanske en av de viktigaste personerna i mitt liv; min mamma. Hon kom hem till mig kl 18.15 en torsdagskväll i början av augusti... Efter två koppar kaffe och lika många cigaretter reste mamma på sig och sa att nu får det väl ändå räcka! Klockan visade 18.40 då hon lämnade mig med en halvt kraschad relation i knäet och huvudet fullt med frågetecken. Ett par dagar efteråt kontaktade jag mamma på nytt och föreslog att vi kanske skulle gå på familjerådgivning. Mamma fnös så högt att jag blev kladdig i hela örat; Vad är det för trams? Vad ska jag prata om där? Ge mig ett enda skäl till att jag ska slösa bort min tid åt sådant...

Efter idel påtryckningar både från mig och min son Jimmie gav hon vika. Några veckor senare träffade vi en underbar terapeut i Huddinge. Maria hälsade oss välkomna med ett lugnt, klokt leende. Jag tyckte genast om henne. En av de inledande frågorna till oss var vilka vi var, varför vi sökt denna hjälp och vilka våra förväntningar var. När mamma var klar mitt sitt anförande förstod jag att detta aldrig skulle vägen. När hon efter fjärde mötet - i en serie av sex gånger - förklarade att hon inte tänkte komma mer, att hon kände sig färdig, tror jag inte att någon blev förvånad. Jag blev det inte, men jag blev ändå besviken på att hon inte hade lyckats ta till sig något. Att hon valt att vara för stängd för att komma till en endaste ny insikt. Jag känner mig, trots min besvikelse, nöjd. Dessa samtal fick mig att inse vad det är i vår relation som gör så ont i mig. Jag måste respektera och acceptera min mammas oförmåga till förändring och utefter det kan jag fatta de beslut som är bäst för mig och mitt mående. Just nu är det att vi inte har någon nära relation. Vi vet, bägge två, att vi finns. Det får räcka. Jag måste säga nej till att ha min mamma nära inpå mig i mitt liv. Jag kan inte, efter allt som hänt, lita på henne och därmed inte heller anförtro henne saker. Jag måste en tid framöver ta avstånd från hennes vardagsgnäll, sjukdomar, åkommor, suckar och förberåelser. Jag måste aktivt täppa till alla mina egna läckage av energi och inte släppa in en massa dåliga energier. Jag måste ta ett ökat ansvar för mig själv.





Min syster har jag heller ingen kontakt med. Det är däremot inte mitt val utan hennes. Hur mycket jag än funderar kan jag för mitt liv inte komma på vad det är jag gjort som förtjänar detta. Vi har egentligen aldrig stått varandra nära utan alltid varit varandras värsta rivaler. Hela vår uppväxt är kantad av avundsjukor, bråk och gräl. Jag kan se detta som en tydlig konsekvens av hur våra föräldrar axlade sin roll som just föräldrar. Jag tror inte för ett ögonblick att de medvetet ställde till det för oss. Jag tror absolut att de gjorde sitt allra bästa men att det inte kunde bli bättre än så här med de erfarenheter och referenser de hade i sina respektive bagage som två ensambarn. Jag vet att de bägge är uppväxta i hem utan egentlig värme och kärlek. Pappa hade det nog rätt märkligt tillsammans med farfar och farmor har jag förstått. Detta har jag fått bekräftat under senare år då jag talat med släktingar till honom som jag fortfarande har viss kontakt med. I mammas föräldrarhem var det också mycket som var konstigt. Morfar drack en hel del och mormor kämpade på. Mormor var i sin tur uppväxt som statarunge i Sörmlands mörka skogar i en syskonskara bestående av fem ungar. Morfar hade fått en borgerlig uppväxt i Stockholm med både hembiträden och barnsköterskor.

Jag har många gånger haft anledning att fundera på min roll i detta. Jag har aktivt sökt svar på frågor som skulle kunna få mig att tydligt se vad jag ska göra för att få en förändring till stånd. Jag har inte hittat svaren och ingen har kunnat visa mig dem. Det jag idag kan känna mig glad över är att jag i alla fall, med handen på mitt numer trasiga hjärta, kan säga att jag verkligen försökt allt. Jag har det senaste året tydligt närmat mig den punkt som för min del sätter stopp för denna fortsatta kamp och idoga försök. Det är orimligt för mig att själv hitta lösningar och ingen av de inblandade visar minsta intresse ett hjälpa till. Jag har bett mina barn, som har viss kontakt med min syster, att fråga henne vad det är jag gjort. Det hon då ofta hänvisar till är att jag inte var snäll emot henne som liten. Och det är sant. Det var jag inte alltid men jag anser fortfarande att det är orättvist att ge mig, som det lilla barn jag var, skulden för detta. Om C vågade ge mig 10 minuter i sitt liv så vet jag att jag skulle kunna få henne att se på saken från en annan vinkel, ur ett nytt perspektiv. Det är inte detsamma som att hon skulle ändra uppfattning - det krävs mod för sådant. Men kanske, kanske, kanske att det skulle få henne att se på allt i ett annat ljus. Kanske, kanske, kanske...

Jag träffade R, pappan till mina barn, när jag var just fyllda 13. Han var 15 och körde moppe... Det känns som om det var igår, men snabbt inser jag att det var på den tiden det fanns två kanaler på tv:n, tre på radion, datorer var stora som hus och miniräknaren ansågs vara en oerhörd suspekt uppfinning som väckte stor uppmärksamhet. Det var, med andra ord, väldigt länge sedan.

Den 27 oktober 1978 var mina föräldrar bortresta. Pappa var på Ålandskryssning och mamma var på Teneriffa tillsammans med mormor. Det var med andra ord fritt fram på Granbacken 1 i Huddinge. R hade tidigare samma vecka frågat om han fick bjuda mig på middag hemma hos mig, och jag tackade ja. Det serverades kyckling med pommes frites, vin och och sallad. På bordet stod tända ljus, och i vinglasen var servetterna piffigt nedstoppade. Det kändes så vuxet och stort. Efter maten, i vår bruna manchestersoffa i gillestugan, frågade R chans på mig och jag svara rodnande ja.






Den första maj 1980 flyttade vi ihop. Jag hade inte ens fyllt 18 år. Våra föräldrar skakade på huvudena och sa skrattandes att det verkade onödigt att vi ens skulle packa upp. De menade att det väl bara var en tidsfråga tills dess att vi skulle flytta hem igen. Vi blev sittandes ett tag bland våra flyttkartonger men kände bägge två att vi menade allvar med detta. Så mycket allvar två rätt trasiga barn kan mena. Vi bägge hade rätt tråkiga erfarenheter och referenser med oss i våra respektive bagage. Kanske var kraften av att vi bägge ville flytta hemifrån större än kärleken till varandra? Jag vet inte, men nu i efterhand kan jag inte se annat än att det faktiskt på förhand var dömt att misslyckas. Men, vi lyckades i 20 år och dessa år har inneburit en massa gott. Också.





Idag, drygt nio år efter separationen, kan jag inte förstå varför jag inte lämnade vårt förhållande tidigare. Upprepade otroheter och andra tråkigheter har ställt till det för mig. Ingen av oss hade det verktyg som krävs för att vårda en relation på bästa sätt. Vi var för unga och våra erfarenheter var inte de bästa. Vi gjorde nog det bästa vi kunde, och bättre än så här blev det inte. Se, historien upprepar sig och mönstret sträcker sig från generation till generation. Denna insikt har fått mig att på senare år, som jag tidigare nämnde, aktivt arbeta med mig själv på olika sätt. Jag hoppas att allt det destruktiva och dumma ska få ett stopp. Att inte våra barn får med sig lika mycket trasigt i sina bagage. Det har tagit mig nästan nio år att våga hoppas och tro igen.

Jag vill här och nu samt än en gång be alla jag har sårat på vägen om ursäkt. Ni har varit fantastiska som funnits vid min sida. Jag inser att man inte kan lägga ansvaret för egen lycka i någon annans händer, att svaren på alla mina frågor finns att söka i mitt eget hjärta. Det var aldrig min mening att såra er aller att göra er illa. Mest sårade jag och gjorde mig själv illa. Mitt mod svek mig och jag vågade inte bli älskad eller att ta emot den kärlek som erbjöds mig. Min självbild var trasig och min förmåga att se mitt egenvärde fanns inte i mitt känslokaos. Jag var ärlig varje sekund och minut. Jag menade allt jag sa och lovade. Min övertygelse var stor. Det fanns bara en väg och den var vår. Jag ville så mycket men mitt eget mod svek mig och blev till den lilla tuva som stjälpte hela lasset. Förlåt.

Jag mår bättre nu. Kanske att jag kommer att våga lita och tro på kärleken igen.







Välkommen till min blogg...



Äntligen...

Tänka sig - den här stunden har jag längtat länge efter. På tok för länge. Nu är det äntligen dags och nu ska det äntligen bli lite ordning och reda. NU ska jag börja blogga. På riktigt och på allvar. Och det är alldeles sant.

Jodå, jag har gjort det förr. En stundens ingivelse som försvann lika snabbt som den kom. Som sommaren. Nu är det annorlunda. Nu är det på riktigt - och det är sant!

Jag kommer kanske inte att blogga varje dag. Eller, jo... Det kommer jag nog. Kanske. Tanken med denna blogg är att jag ska försöka tillfredställa mitt enorma behov att få uttrycka mina tankar, idéer och funderingar. Jag gör det mest i någon slags självterapeutiskt syfte. Tror det är nödvändig och tror att det kommer att få mig att må bättre och kanske bli en bättre människa. Om det jag skriver dessutom blir läst av något annan så är det bara en bonus. Som pricken över i:et eller som grädde på moset.

Redan nu vill jag be om ursäkt. För säkerhets skull. Det kan eventuellt bli så att jag kommer att utlämna en och annan i mitt liv. Det känns faktiskt sannolikt att det kommer att bli så. Redan nu vill jag göra er uppmärksamma på att allt jag skriver är sant. Det är mina sanningar. Mina upplevelser, känslor och intryck kommer att göra tydliga avtryck på denna sida. Kanhända är det så att min sanning inte alltid stämmer överens med din? Det betyder inte att jag hittar på och fantiserar. Det betyder inte att du gör det. Det betyder att våra sätt att se på samma sak kanske inte alltid stämmer överens med varandra.

Bloggen kommer att handla mycket om människor som finns i mitt liv. Både stora och små. Den kommer förmodligen att handla mycket om kärlek och knepiga relationer. Om sanningar och lögner. Och sjukdomar och hälsa. Om natt och dag. Om glädje och sorg. Om kärlek och hat. Om stort och smått. Om sex - och sju! Svart och vitt. Jag hoppas att bloggen både kommer att beröra och röra om, men också lägga saker och ting tillrätta. Jag hoppas att innehållet i bloggen kommer att provocera dig och krama dig. Väcka längtan och stilla nyfikenhet. Ge och ta.

Namnet på bloggen har jag valt för att jag tror att bloggen kommer att handla en del om mina barn också. Men också för att försöka ge anledning till omvärderingar eller kanske rentav nya insikter till den som läser. Jag hade lika gärna kunnat döpa den till "sila mygg och svälja elefanter" känner jag nu. Borde jag kankske ha gjort det?

Hur som helst och oavsett namn vill jag än en gång hälsa dig välkommen hit...

Äntligen!

RSS 2.0